Denne siden brukes kun til ekstra informasjon og som dokumentarkiv for menighetens offisielle nettsted, som du finner her: http://st-torfinn.blogspot.com/

tirsdag 10. februar 2009

Felix Nowowiejski og Missa Pro Pace

Søndag 1.2 kl 18.00 arrangerer Hamar kirkeakademi (hvor St. Torfinn er deltaker) en unik konsert for kor og orgel i Hamar domkirke. Ringsaker kantori under ledelse av Torgeir Ziener synger for andre gang i Skandinavia korverket Missa Pro Pace, eller Fredsmesse, av den polske komponisten Felix Nowowiejski.

Missa Pro Pace er et verk for kor og orgel. Messen ble utgitt i 1936, preget av et hardt presset Europa med mørke, truende skyer fra det nazistiske tyske rike. Vi kan kjenne hvordan komponisten protesterer mot all galskapen som begynner å ta form rundt ham. Men han vil også vise oss en vei ut av smerten. Han vil tenne et lys i mørket. Det er umulig å høre denne messen uten å bli slått av skjønnheten i korstemmene, det mektige orgelspillet og intensisteten i musikken.

Ved hjelp av venner i Polen, greide poskfødte Halina Rud i Ringsaker å finne notene til messen i et bibliotek i Warszawa. Det er dette som har muliggjort denne skjeldne begivenheten i det lokale musikklivet.

I tillegg synger koret "Totus tuus sum Maria" av Henryk Gorecki, uroppført i Warszawa 14. juni 1987, i anledning pave Johannes Paul II sitt besøk til hjemlandet Polen.

Vår verden trenger like mye en fredsmesse nå som den gang! Møt opp og opplev selv!
Gratis inngang, kollekt ved utgangen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar